Fit,  Fit obiady,  Obiady,  Zupy

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą – pyszna!

Uwielbiam zupę pomidorową. Dania z soczewicą też lubię. Często widziałam różne przepisy na zupę z pomidorów i soczewicy, postanowiłam więc dzisiaj zrobić swoją wersję. Zupka na bazie bulionu drobiowego. Efekt wyszedł pyszny! Jestem bardzo zadowolona, co nie zdarza się często, bo na ogół zawsze jest coś co nie do końca mnie zadowala 😀 

 

 

 



Składniki na bulion:

  • 1 kg kurczaka (ja użyłam 2 udek i jednego skrzydełka) 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • w przepisie jest jeszcze gałązka tymianku, ja dałam odrobinę suszonego
 
Składniki dalsze na zupę:
  • ok. 150 – 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka, ew. pieprz cayenne
 
W pierwszej kolejności przygotować bulion. Warzywa obrać i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy, kurczaka, koncentrat i zalać całość zimną wodą (trochę mniej niż 2 litry). Dodać soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu godzinę.
 
Bulion odcedzić, mięso odłożyć na bok. 
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i cukru, smażyć przez chwilę. Dodać pomidory z puszki i koncentrat i smażyć ok. 10-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Całość wlać do bulionu, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, odrobiną cukru i ew. pieprzem cayenne. Wrzucić soczewicę i gotować do miękkości. 
 
W zależności od upodobań, zupę można podawać z kawałkami kurczaka ugotowanego wcześniej w bulionie (moja ulubiona wersja ;))
 

Smacznego!

 

 

 
 
 Niskokaloryczny styczeń

Udostępnij post
error

14 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magda C. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.