Fit,  Fit obiady,  Obiady,  Zupy

Zupa krem z dyni, wersja podstawowa

Poprzednio była zupa krem z dyni na bazie bulionu. Tym razem uproszczona wersja, chociaż nie wiem czy nie moja ulubiona 🙂 

Nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli 😉

 

 

 

 

Składniki:
Dynie 3- lub 4 kilogramową
2-3 ziemniaki
2 duże cebule
50 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukru
ew. prażone pestki dyni



Dynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę. 
To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).

W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.

Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.

Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

 
 
Zupa na jesień

Udostępnij post
error

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław