
Zupa krem z dyni, wersja podstawowa
Poprzednio była zupa krem z dyni na bazie bulionu. Tym razem uproszczona wersja, chociaż nie wiem czy nie moja ulubiona 🙂
Nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli 😉
Dynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę.
To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).
W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.
Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


6 komentarzy
Justyna Żak
zjadłabym z przyjemnością:)
magdam
dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji 🙂
daria
zupa wygląda na przepyszną 🙂
AZgotuj!
cudny kolor, rozgrzewa nie tylko ciało ale i zmysły:)
Zosia
mimo, że nie lubię dyni, to ta zupa wygląda przepysznie!
Magda C.
Cudowny kolor 🙂