Fit,  Fit obiady,  Obiady,  Zupy

Zupa krem z brokułów

Ostatnio bardzo często sięgam po brokuły. Mogłabym je jeść na okrągło 😉 Dzisiaj w brokuły w wersji zupy krem 🙂 Łatwa w przygotowaniu i w miarę szybka. Uwielbiam takie zupki bo są syte, zdrowe i niskokaloryczne 🙂 

 


Składniki na bulion:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 suszone grzyby
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
Dodatkowo:
  • 1 kg brokułów
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
 
Kurczaka umyć.. Pietruszkę, marchew, cebulę i seler obrać. Wszystko zalać ok. 1,8 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i około 2 łyżeczek soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
 
Brokuły podzielić na mniejsze części. Zalać wodą i gotować do miękkości.
 
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przed smażeniem dodać szczyptę soli i cukru. 
Dodać ugotowane brokuły i smażyć przez ok. 10 minut. Można je trochę posolić.
 
Bulion odcedzić.
 
Brokuły zalać połową bulionu. Można więcej, w zależności od gęstości zupy jaką chce się osiągnąć. Resztę bulionu można zamrozić 😉
 
Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
 
Smacznego!
 
 
 
Dania dla urody

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Gosia Szulc Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław