Obiady,  Zupy

Ziemniaczana zupa krem z pieczoną papryką

Czasami jak wiem, że w tygodniu nie będę miała czasu gotować, to robię sobie obiad na 2 dni. Najlepszym sposobem jest jakaś zupa 🙂 Bardzo lubię zupy krem. Tym razem stworzyłam własną kompozycję na zupę, z tego co mi przyszło akurat do głowy 😀 
Można ją też zrobić w czasie lub po Świętach, żeby uniknąć trochę obżarstwa i zregenerować żołądek 😛

 

 
 
 
 
 

 Składniki na bulion:

  • 1 ziemniak
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 łodyga selera
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz


Składniki na bulion zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić.


Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, pieprz cayenne


Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę.

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda, włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki, zeszkloną cebulę i upieczoną paprykę wrzucić do bulionu i zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty czosnek i ugotowane grzyby i również zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie pieprzem cayenne. 


Podawać z grzankami lub ugotować kilka ziemniaków więcej, pokroić w kostkę i rzucić do gotowej zupy.


Smacznego!


 


Udostępnij post
error

5 komentarzy

Pozostaw odpowiedź agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław