
Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim na bazie oleju rzepakowego
Miałam ochotę zrobić dzisiaj coś innego. Wymyśliłam więc wytrawną wersję sernika z łososiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu tatarskiego. Sernik wychodzi delikatny i kremowy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno 🙂
Na dodatek wpadł mi w oko konkurs na durszlaku, który promuje używanie oleju rzepakowego zamiast innych popularnych na rynku olejów. Do oleju rzepakowego przekonałam się już jakiś czas temu. Olej rzepakowy ma cenne właściwości i doskonale nadaje się do przyrządzania potraw w wysokiej temperaturze.
Wiedzieliście, że potrawy przyrządzone na oleju rzepakowym mają mniej kalorii niż te przyrządzone z innego oleju? Dobra wiadomość dla osób dbających o ładną sylwetkę 😉 Ale nie tylko. Olej rzepakowy jest ogólnie dobry dla zdrowia. Ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Za to zawiera dużo tych nienasyconych z rodziny omega-3, które zmniejszają występowanie chorób serca 🙂 Poza tym wydobywa naturalny smak potraw, dając upragniony efekt dla naszych kubków smakowych 🙂
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w kuchni do smażenia i pieczenia, by dbać nie tylko o zdrowie i ładną sylwetkę, ale również o smak przyrządzonych potraw! 😉
Składniki na sernik:
Składniki na spód:
- 80 mąki żytniej
- 40 g otrębów żytnich
- 80 g roztopionego masła
- Sól
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 160 g wędzonego łososia
- 80 g pomidorów suszonych z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
Składniki na sos tatarski:
- 2 surowe żółtka
- 1 czubata łyżka musztardy
- 300 ml oleju rzepakowego
- 20-40 g grzybów z zalewy albo podsmażonych pieczarek
- 20-40 g ogórków konserwowych
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka octu
- cukier
Żółtka , musztardę, ocet sól i pieprz utrzeć na jednolitą, kremową masę. Dodawać stopniowo, bardzo powoli, małym strumieniem olej rzepakowy. Ucierać tylko w jedną stronę!
Na koniec dodać pokrojone bardzo drobno grzyby i ogórki konserwowe.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Wstawić do lodówki.
Następnie zrobić sernik.
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z otrębami i solą i wlać roztopione masło. Wymieszać, aż powstanie kruszonka. Równomiernie rozsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg zmiksować z jajkami. Czosnek króciutko podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać łososia, podsmażony czosnek i pomidory. Zmiksować wszystko blenderem. Doprawić sporą ilością soli i pieprzem.
Masę serową wylać na spód.
Sernik piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.
Podawać z sosem tatarskim na zimno lub na ciepło.
Smacznego!
Ten wpis, bierze udział w konkursie “Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”.
Więcej szczegółów na stronie http://pokochajolejrzepakowy.pl/jestes-blogerem-kulinarnym-pokaz-co-potrafisz/
Udostępnij post


19 komentarzy
Magdalena Cendrowska
Bardzo ciekawy pomysł, wygląda fantastycznie! 🙂
http://www.brulionspadochroniarza.pl
Justyna Żak
ciekawy pomysł na sernik:)
Ervisha
To dla mnie nowosć 🙂
Ervisha
Czy posiada Pani może przepis na topfenschmarrn? Widzę u Pani na blogu przepis na tradycyjny omlet cesarski, który pochodz z niemieckiej ksiązki kucharskiej 🙂 Czy jest tam moze przepis na twarogową wersję tego omletu ?
Kulinarne Inspiracje
100 g mąki, 250 mleka, ziarna z jednej laski wanilii, skórka z 1 cytryny, 4 jajka (osobno białka od żółtek), 100 g twarogu kremowego, sól, 50-70 g cukru, 20-40 g masła
Mleko zmiksować mąką z wanilią i skórką cytrynową. Dodać żółtka i twaróg, cały czas mieszając. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do reszty i delikatnie wymieszać łyżką.
Masło roztopić na dużej palni. Wlać ciasto i smażyć aż się zarumieni. Obrócić i smażyć tyle samo z drugiej strony. Na koniec porozrywać omlet widelcem na mniejsze kawałki. Posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi dodatkami (owoce, dżem itp)
Proszę bardzo 🙂 Miałam kiedyś zamieścić to na blogu i tak ciągle to odkładam, trzeba będzie nadrobić 🙂
Ervisha
Dziękuję 🙂 A jest podana ilosć porcji? 🙂
Kulinarne Inspiracje
4 🙂
Ervisha
Widziałam już kilka razy przepisy na ten omlet i co jeden to inny (są też ze śmietana zamiast mleka) 🙂 Chyba nie ma tradycyjnej receptury 🙂
Kulinarne Inspiracje
Są takie przepisy, gdzie ciężko znaleźć jeden tradycyjny przepis 🙂 Spójrzmy np. na nasz polski bigos 🙂 Co rodzina to inaczej 🙂
Aga
Świetny pomysł!:)
Ervisha
I tutaj masz całkowitą rację 🙂 No ale na tradycyjny cesarski jest tradycyjny przepis, tylko z czasem kucharze go urozmaicali i dodawali coś od siebie 🙂 Słyszałam natomiast ze do topfenschmarrna dodaje się quark, czyli niemiecki twaróg coś jak nasz odpowiednik twarogu 2-krotnie mielonego 🙂 Chociaż w tym moze przypominać tradycyjny 🙂
Kulinarne Inspiracje
Tak, dodaje się quark 🙂 w książce, z której wzięłam przepis jest właśnie napisane, że quark. Jako że w Polsce nie ma niestety, albo przynajmniej ja nie wiem gdzie go zdobyć to przetłumaczyłam jako kremowy twarożek, np. taki który się daje do sernika z wiaderek. Myślę, że on najlepiej odpowiada konsystencji niemieckiego quark'u 🙂
Katarzyna Mroczek
Przeglądnęłam kilka przepisów na Twoim blogu i teraz mam ochotę zgrzeszyć…wielokrotnie…kulinarnie rzecz jasna:) Pięknie zdjęcia i fajne przepisy:) Będę zaglądać:)
http://slodkiezdania.blogspot.com/
Kulinarne Inspiracje
Bardzo dziękuję 🙂 I zapraszam oczywiście 🙂
Krystyna Boner
Doskonały przepis na sernik. Podoba mi się taka wytrawna wersja. Przepis chętnie zastosuję i spróbuję tego sernika:)
gin
Intrygują mnie wytrawne serniki, ale jeszcze nie zdobyłam się na upieczenie takowego… Twój wygląda cudnie 🙂
Patrycja
Bardzo oryginalny!
Zdrowi w Łodzi i nie tylko...
Powaliła mnie ta propozycja! I łosoś jest! Mniam.
Anonimowy
WYŚMIENITY! Smakuje jak twarożek łososiowy z najwyższej półki – i to bez żadnej chemii! Przyznaję, że byłam w szoku jak bardzo różnił się smak masy od smaku sernika oraz jak bardzo uległ skondensowaniu – przynajmniej dwukrotnie! Dzięki temu smaki są bardziej intensywne. Bardzo polecam, to jak dotąd najlepszy wytrawny sernik jaki jadłam.