Boże Narodzenie,  Obiady,  Przekąski,  Przystawki,  Ryby,  Wytrawne wypieki

Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim na bazie oleju rzepakowego

Miałam ochotę zrobić dzisiaj coś innego. Wymyśliłam więc wytrawną wersję sernika z łososiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu tatarskiego. Sernik wychodzi delikatny i kremowy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno 🙂
Na dodatek wpadł mi w oko konkurs na durszlaku, który promuje używanie oleju rzepakowego zamiast innych popularnych na rynku olejów. Do oleju rzepakowego przekonałam się już jakiś czas temu. Olej rzepakowy ma cenne właściwości i doskonale nadaje się do przyrządzania potraw w wysokiej temperaturze. 
Wiedzieliście, że potrawy przyrządzone na oleju rzepakowym mają mniej kalorii niż te przyrządzone z innego oleju? Dobra wiadomość dla osób dbających o ładną sylwetkę 😉 Ale nie tylko. Olej rzepakowy jest ogólnie dobry dla zdrowia. Ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Za to zawiera dużo tych nienasyconych z rodziny omega-3, które zmniejszają występowanie chorób serca 🙂 Poza tym wydobywa naturalny smak potraw, dając upragniony efekt dla naszych kubków smakowych 🙂
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w kuchni do smażenia i pieczenia, by dbać nie tylko o zdrowie i ładną sylwetkę, ale również o smak przyrządzonych potraw! 😉

 

 
 

 

 

Składniki na sernik:
 
Składniki na spód:
 
  • 80 mąki żytniej
  • 40 g otrębów żytnich
  • 80 g roztopionego masła
  • Sól
Składniki na masę serową:
 
  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 160 g wędzonego łososia
  • 80 g pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz
 
Składniki na sos tatarski:
 
  • 2 surowe żółtka
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 20-40 g grzybów z zalewy albo podsmażonych pieczarek
  • 20-40 g ogórków konserwowych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • cukier
 
Żółtka , musztardę, ocet sól i pieprz utrzeć na jednolitą, kremową masę. Dodawać stopniowo, bardzo powoli, małym strumieniem olej rzepakowy. Ucierać tylko w jedną stronę! 
Na koniec dodać pokrojone bardzo drobno grzyby i ogórki konserwowe.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Wstawić do lodówki.
 
Następnie zrobić sernik.
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z otrębami i solą i wlać roztopione masło. Wymieszać, aż powstanie kruszonka. Równomiernie rozsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg zmiksować z jajkami. Czosnek króciutko podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać łososia, podsmażony czosnek i pomidory. Zmiksować wszystko blenderem. Doprawić sporą ilością soli i pieprzem.
 
Masę serową wylać na spód.
Sernik piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.
 
Podawać z sosem tatarskim na zimno lub na ciepło.
 
Smacznego!
 
 
 
 
Ten wpis, bierze udział w konkursie “Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”.

 

Więcej szczegółów na stronie http://pokochajolejrzepakowy.pl/jestes-blogerem-kulinarnym-pokaz-co-potrafisz/
 
 
 

Udostępnij post
error

19 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Zdrowi w Łodzi i nie tylko... Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.