Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem

Wuzetka

Klasyka wypieków, czyli pyszna wuzetka. Intensywnie czekoladowe, lekko wilgotne ciasto i delikatny waniliowy krem to połączenie idealne.

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

Składniki na polewę:

Dodatkowo:

Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Ciasto

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Ubijać przez około 4 minuty. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać.  Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto.  

Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. 

Ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować mocną herbatę, dodać sok z cytryny i dodać cukru. Gotowym ponczem skropić oba blaty ciasta. 

 

II. Krem

Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukry. Całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem. Ciasto wyłożyć na jeden blat ciasta. Przykryć drugim blatem.

III. Polewa

Masło rozpuścić z wodą i cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu dodać kakao. Intensywnie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli polewa jest za gęsta to dodać odrobinkę wody, dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić. 

Ciasto schłodzić.

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.