Obiady,  Zupy

Tradycyjny rosół

Rosół - króluje wśród zup. Co dom to inna receptura, ale zawsze pyszny i niezawodny 😉

Składniki:

  • Mięso, u mnie: noga z kurczaka, skrzydło i szyja z indyka
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Poziom trudności
1/5

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i włożyć do garnka. Zalać wodą aż mięso będzie zakryte. Zagotować i łyżką wyłowić szumowiny. 

Warzywa obrać (można pokroić na mniejsze kawałki marchew, korzeń pietruszki i seler). Wrzucić do garnka. Cebulę opalić na ogniu. Dorzucić do reszty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól (ja używam 2 piramidek smaku z lidla + 2-3 łyżeczki soli).

Dolać wody do samego brzegu garnka. Gotować na malutkim ogniu 2-3 godziny. Na godzinę przed końcem gotowania wrzucić umytą natkę pietruszki.

Na koniec doprawić do smaku ew. solą i pieprzem. 

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław