Przystawki,  Sałatki,  Wielkanoc

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Jedna z podstawowych sałatek stołu Wielkanocnego. Robiona na różne sposoby, często z różnymi dodatkami. Co rodzina to trochę inna wersja. 
Nie ma nawet co się na jej temat rozpisywać, każdy zna, prawie każdy lubi 🙂 
 

 

 



Składniki:


  • 5 jajek
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek majonezu (ja użyłam odtłuszczonego)
  • sól, pieprz
 

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie, bez obierania. Należy uważać, by warzywa się nie rozgotowały. Powinny być lekko twarde. 
Ogórki pokroić w drobną kostkę. 
Jabłko obrać i również pokroić.
Groszek odcedzić.
Wszystkie składniki wymieszać. Połączyć z majonezem i musztardą.
Doprawić solą i pieprzem.
 
Sałatka smakuje najlepiej schłodzona.
 
Smacznego!
 
 
 
 
Wielkanocne Smaki - edycja IVZdrowy tryb życia

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.