Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Torty

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady!

Każda wyjątkowo okoliczność zasługuje na uczczenie. Taka okazja jest u mnie właśnie dzisiaj, i z tej okazji postanowiłam zrobić tort 🙂
Kompozycja tortu to moja własna inwencja twórcza. Jeśli chodzi o krem truskawkowy i krem mascarpone to inspirowałam się tym przepisem oraz tym 😉 Oba odrobinkę zmodyfikowałam, ale muszę przyznać, że są po prosty przepyszne. Krem z mascarpone jest praktycznie stałym składnikiem wszystkich moich tortów. Natomiast krem truskawkowy robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona!Natomiast biszkopt to mój sprawdzony, niezawodny i niezwyciężony przepis, który został mi powierzony jakiś czas temu i który bardzo polecam! 😉 Ogólnie tort wyszedł wyśmienity… na ogół podchodzę krytycznie do swoich potraw i wyrobów, ale tym razem jestem w pełni zadowolona :)Uważam, że każdy się ucieszy na widok takiego tortu. Warto więc poświęcić parę chwil dla osoby, która na to zasłużyła… 😉

 

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu winnego 


Składniki na krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 g śmietanki 30% 
  • rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • dżem wiśniowy (u mnie domowy) 
  • ew. śmietan fix do śmietany 

Składniki na krem truskawkowy:

  • 300 g truskawek 
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny 
  • 90 g cukru pudru 
  • 100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym) 
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 
  • ew. śmietan fix do śmietany 
 
1. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę 😉

Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
2. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
3. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.4. Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.

5. Przygotować krem truskawkowy. Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem truskawkowym. 

6. Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
7. Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.

 

Smacznego i miłego świętowania! 😉

 

 

 

 

Udostępnij post
error

20 komentarzy

Pozostaw odpowiedź nashelly Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.