Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Torty

Torcik z owocami i owocowym ptasim mleczkiem

W zeszłym roku robiłam ptasie mleczko z truskawkami. Chciałam zrobić coś podobnego, na specjalne okazje. Powstał torcik z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich. Można go oczywiście jeszcze modyfikować na wiele sposobów i według własnych upodobań. Ja następnym razem na spód dałabym jeszcze jakąś dobrą konfiturę, następnie dopiero ułożyłabym owoce 🙂 
Ale to już kwestia gustu.
Torcik jest dobry na letnie dni, zawiera co prawda śmietankę, jednak w postaci owocowej pianki nie jest ona tak ciężka, jak w postaci tradycyjnych kremów z bitej śmietany.
 
 

 

 

 

Składniki na biszkopt:
 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego
 
 
 
 
Składniki na krem:
 
  • 500 g śmietanki 30 %
  • 2 galaretki owocowe (u mnie o smaku owoców leśnych – może być też truskawkowa, wiśniowa lub poziomkowa)
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki na wierzch:
 
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Poncz:
  • herbata czarna
  • 100 ml nalewki owocowej (u mnie wiśniowa)
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  • 100-200 g truskawek
  • 100-200 g borówek amerykańskich
  • jeśli ktoś chce zrobić na wierzch serduszko z galaretki, wówczas będą potrzebne jeszcze 2 galaretki o tym samym smaku (u mnie wiśniowy)

 

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie wymieszać, koniecznie łyżką. 
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
Ostudzić.
 
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli ktoś chce serduszko z galaretki, należy kolejne dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody i przelać do formy w kształcie serca. Zrobić poncz do nasączenia biszkoptu.
 
Biszkopt przekrajamy na dwie części. Nasączamy go ponczem.
 
Gdy galaretka zacznie już tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem. Mocno tężejącą galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie zmiksować.
 
Spód od biszkopta umieścić ponownie w obręczy od tortownicy. Przy bokach ułożyć przecięte na pół truskawki, przecięciami w stronę obręczy. 
Na środek wysypać borówki amerykańskie. Można wcześniej biszkopt wysmarować konfiturą.
 
Krem wylać na spód z owocami. Przykryć drugim płatek ciasta.
Na środku umieścić serduszko z galaretki. 
 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Ostudzić. 
Gdy zacznie już mocno tężeć, ubić śmietankę. Dodać 2-3 łyżki cukru pudru i kilka kropel aromatu.
Zmiksować i wylać na wierzch tortu (w okół serduszka, lub jeśli ktoś je pominął to na całą powierzchnię ciasta).
 
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
 
Smacznego!

 

 
Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław