
Torcik czekoladowo- orzechowy
Torcik jest moim autorskim wymysłem, mimo, że pewnie nie nowatorskim 🙂 Połączenie dość popularne, czyli czekolada i masło orzechowe. Ale nikt mi nie powie, że sprawdzone połączenia nie są najlepsze 🙂 Krem, zarówno czekoladowy, jak i orzechowy są na bazie mascarpone, dzięki czemu nie są tak ciężkie jak na bazie śmietanki. Połączenie tych dwóch kremów przypomina smak Nutelli. Wykonanie tortu jest bardzo proste, poradzi sobie każdy początkujący 🙂 Górę można udekorować wg uznania. U mnie wersja "naked" 🙂

Składniki na biszkopt:
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na krem orzechowy:
- 250 g mascarpone
- 4 czubate łyżki solonego masła orzechowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- zaparzona, czarna kawa dobrej jakości do nasączenia (słodzona lub nie)
Przygotowanie:
I. Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem przez około 10 minut.
Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z octem. Odstawić na 2 minuty.
Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao. Również dokładnie wymieszać, jednak bardzo delikatnie.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
II. Krem czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
III. Krem orzechowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
IV. Wykończenie
Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy blat delikatnie nasączyć kawą (słodzoną lub nie). Na pierwszy blat wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem.
Udekorować wg uznania.
Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Smacznego!



Podobne posty

Szarlotka z kruchego ciasta z połówkami jabłek!
19 marca 2013
Kremowy sernik na spodzie brownie
26 stycznia 2019
One Comment
Kama
Ojj uwielbiam takie ciacha nasączone kawą!