Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta czekoladowe,  Ciasta z kremem,  Przekładańce,  Torty

Torcik czekoladowo- orzechowy

Torcik jest moim autorskim wymysłem, mimo, że pewnie nie nowatorskim 🙂 Połączenie dość popularne, czyli czekolada i masło orzechowe. Ale nikt mi nie powie, że sprawdzone połączenia nie są najlepsze 🙂 Krem, zarówno czekoladowy, jak i orzechowy są na bazie mascarpone, dzięki czemu nie są tak ciężkie jak na bazie śmietanki. Połączenie tych dwóch kremów przypomina smak Nutelli. Wykonanie tortu jest bardzo proste, poradzi sobie każdy początkujący 🙂 Górę można udekorować wg uznania. U mnie wersja "naked" 🙂

Składniki na biszkopt:

Składniki na krem czekoladowy:

Składniki na krem orzechowy:

Dodatkowo:

Poziom trudności
2/5

Przygotowanie:

I. Biszkopt 

Białka ubić na sztywno z cukrem przez około 10 minut.

Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z octem. Odstawić na 2 minuty.

Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao. Również dokładnie wymieszać, jednak bardzo delikatnie. 

Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

II. Krem czekoladowy

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować. 

 

III. Krem orzechowy

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. 

 

IV. Wykończenie

Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy blat delikatnie nasączyć kawą (słodzoną lub nie). Na pierwszy blat wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem.

Udekorować wg uznania.

Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.