Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery

Tiramisu z malinami

Nie wiem jak to wygląda w Waszym przypadku, ale dla mnie tiramisu to jeden z najlepszych deserów na świecie. W dodatku wcale nie tak trudnym do przygotowania. Ten przepis można zrobić w wersji mini deserków lub po prostu w jednym naczyniu. Można zrobić z malinami lub też bez - wszystko zależy od naszych upodobań.

Składniki na biszkopt:

  • 4 żółtka
  • 4 biała
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 500 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek amaretto

Dodatkowo:

  • 250 ml świeżej, mocnej kawy z ekspresu
  • 1 łyżka amaretto
  • kakao do posypania
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
Poziom trudności
3.5/5

Przygotowanie:

I. Biszkopt 
Żółtka wbić do głębokiego talerza. Posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Całość dokładnie wymieszać. Zobaczymy, że żółtka robią się pięknie kremowe. 

Białka ubić na sztywno, dodając na końcu cukier. Następnie dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając. Na samym końcu wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować.

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

II. Krem

Gdy biszkopt stygnie, przygotować krem. 

Białka ubić na sztywną pianę przez ok. 5-6 minut. Dodać połowę cukru pudru i dokładnie zmiksować. 

Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru również przez około 6 minut. Do żółtek stopniowo dodawać mascarpone, po jednej łyżce, cały czas ucierając. Na końcu wlać amaretto i dokładnie zmiksować.

Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać.

 

III. Wykończenie

Biszkopt rozciąć na pół. Jeśli chcemy robić wersję mini deserków, to wycinamy małe kółka. Jeśli robimy wersję w jednym naczyniu to kładziemy jeden blat do tortownicy. W przypadku mini deserków wycięte kółka umieszczamy w szklankach.

Do kawy wlewamy łyżkę amaretto. Gotowym ponczem obficie zmaczamy biszkopt. 

Na biszkopt wykładamy krem (zostawiamy trochę na wierzch). Na to wysypujemy maliny. Można przykryć je odrobiną kremu. 

Na wierzch wykładamy drugi blat biszkoptu skropionego kawą. Przykrywamy cienką warstwą kremu i całość posypujemy kakao.

Tiramisu schłodzić przez parę godzin w lodówce. Najlepiej owinąć je folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.

 

Smacznego!

Udostępnij post
error

2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Kamilla Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław