Ciasta,  Ciasta kruche,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Tarty

Tarta z gruszkami z Normandii

Kocham Francję, za wiele rzeczy. Jedną z nich są z pewnością ciasta. Tarty we Francji to mistrzostwo. Najpiękniejsze jest to, że z niewielu składników można wyczarować naprawdę coś przepysznego. Poniższy przepis na tartę z gruszkami można wykorzystać używając np. jabłek - smakuje równie pysznie 🙂

Składniki na kruchy spód:

  • 75 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 15 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 gruszki
Poziom trudności
3.5/5

Przygotowanie:

I. Spód

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać zmielone migdały, jajko, szczyptę soli i mąkę. Ciasto owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

II. Nadzienie

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Dodać śmietankę i śmietanę i wymieszać.

Gruszki obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazdo z nasionami. 

III. Przygotowanie

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować do foremki na tartę, posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ponakłuwać widelcem.

Gruszki ułożyć na cieście, gniazdami do dołu.

Na gruszki wylać masę jajeczno-śmietanową.

Piec 35-40 minut w 180 stopniach.

Udostępnij post
error

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.