I. Spód
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać zmielone migdały, jajko, szczyptę soli i mąkę. Ciasto owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
II. Nadzienie
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Dodać śmietankę i śmietanę i wymieszać.
Gruszki obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazdo z nasionami.
III. Przygotowanie
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować do foremki na tartę, posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ponakłuwać widelcem.
Gruszki ułożyć na cieście, gniazdami do dołu.
Na gruszki wylać masę jajeczno-śmietanową.
Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
One Comment
Kama
Obłędnie wyglądają te gruszki w całości <3