Przekąski,  Przystawki,  Ryby,  Tarty,  Wytrawne wypieki

Tarta orkiszowa z łososiem

Tym razem coś wytrawnego. Pyszna tarta z łososiem, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Smakuje idealnie z domowej roboty sosem czosnkowym. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki na spód:

  • 80 g masła
  • 25 g płatków owsianych
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 jajka
  • 250 g łososia wędzonego na ciepło (200 g bez skóry)
  • 130 g serka mascarpone
  • 100 g pora
  • 160 g śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • masło klarowane do smażenia (2 łyżki)
  • czarny pieprz, sól

Składniki na sos czosnkowy:

  • 5 lyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cukru/ksylitolu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Spód

Składniki na spód zagnieść ręką lub w robocie. Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi. Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.

II. Nadzienie

Por pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.

Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.

III. Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową. 

Piec ok. 30 minut.

Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.