Przekąski,  Przystawki,  Ryby,  Tarty,  Wytrawne wypieki

Tarta orkiszowa z łososiem

Tym razem coś wytrawnego. Pyszna tarta z łososiem, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Smakuje idealnie z domowej roboty sosem czosnkowym. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki na spód:

Składniki na nadzienie:

Składniki na sos czosnkowy:

Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Spód

Składniki na spód zagnieść ręką lub w robocie. Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi. Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.

II. Nadzienie

Por pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.

Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.

III. Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.

Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową. 

Piec ok. 30 minut.

Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

One Comment

  • Iza

    Bardzo fajnie to wygląda, a z pewnością jeszcze lepiej smakuje. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo dzięki temu mnóstwo ludzi, którzy nie mają talentu kulinarnego (jak np. ja :D) może skorzystać i również odżywiać się zdrowo. Bardzo fajnie jest zastąpić mięso w obiedzie rybą, bo jak wiadomo są one bardzo zdrowe. W końcu wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie, tego chyba nie trzeba nikomu przypominać. Ja sama od jakiegoś czasu próbuje zmienić swoje nawyki na lepsze, więc takie przepisy z pewnością mi się przydadzą. Moim ostatnim odkryciem był deser chia z płatkami orkiszowymi, który jest naprawdę bardzo prosty, a w smaku normalnie rewelacja. Próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie spróbuj! Nie pożałujesz. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.