
Tarta dyniowa na słodko Jamiego Olivera!
Ciąg dalszy mojej przygody z dynią…
Po obiedzie należy się deser. Tak więc po pysznej zupie z dyni, na którą przepis znajdziecie tutaj, czas na tartę dyniową na słodko 😉 Nigdy wcześniej jej nie robiłam i nie jadłam, więc byłam ciekawa. I jestem miło zaskoczona. Bardzo lubię dynie na słodko w postaci konfitury, nie spodziewałam się jednak, że też to połączenie wyjdzie takie dobre 🙂 Bardzo polecam ! 😉
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Składniki na masę dyniową:
- 500 g obranej dyni
- 500 ml mleka (najlepiej tłuste)
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
- 2 duże jajka
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC.
Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Udostępnij post


4 komentarze
Mary
Ach! Cudna! Koniecznie muszę kupić dynię (i to ogromną) i zrobić te wszystkie cuda dyniowe, które można z niej wyczarować!
toskaniau
Piekna tarta.. Bardzo dziekuje za udzial w akcji 🙂
Gosia@Trawka Cytrynowa
Też robiłam tą tartę 🙂 Jest cudna !
Anonimowy
Witam,
Czy ta tarta z karmelizowanymi gruszkami/jabłkami na górze będzie dobrym pomysłem?
Pozdrawiam, Kasia.