Ciasta,  Ciasta kruche,  Tarty

Tarta dyniowa na słodko Jamiego Olivera!

Ciąg dalszy mojej przygody z dynią…
Po obiedzie należy się deser. Tak więc po pysznej zupie z dyni, na którą przepis znajdziecie tutaj, czas na tartę dyniową na słodko 😉 Nigdy wcześniej jej nie robiłam i nie jadłam, więc byłam ciekawa. I jestem miło zaskoczona. Bardzo lubię dynie na słodko w postaci konfitury, nie spodziewałam się jednak, że też to połączenie wyjdzie takie dobre 🙂 Bardzo polecam ! 😉

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej 
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
Składniki na masę dyniową:
  • 500 g obranej dyni 
  • 500 ml mleka (najlepiej tłuste)
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
  • 2 duże jajka
 
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
 
W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.
 
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 
 
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC. 
 
Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
 

Smacznego!

 

 

 

 

Udostępnij post
error

4 komentarze

Pozostaw odpowiedź toskaniau Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.