Ciasta,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Tarty

Tarta bananowa bez pieczenia

Modyfikacja poprzedniego ciasta, tym razem w formie tarty bez pieczenia 🙂

 

 

Składniki na ciasto:
300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit’y lub Bonitki)
50 g gorzkiej czekolady 90%
50 g masła
Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
4 łyżek mąki
1 cukier waniliowy
aromat waniliowy
100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
słoiczek dżemu porzeczkowego (najlepiej kwaśny)
Połowę mleka zagotować. Drugą połowę mleka zmiksować blenderem z budyniem, cukrem i mąką. Dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli zrobią się grudki, można zmiksować budyń blenderem. Przykryć i odstawić do ostudzenia.
Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.
 
Po ostudzeniu budyniu przygotować krem: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu oraz aromat i cukier waniliowy. 
 
Na ciasto wyłożyć dżem z porzeczki. Na dżem wyłożyć przekrojone wzdłuż banany. 
 
 
Wyłożyć krem budyniowy i udekorować bananami.
 
Schłodzić, najlepiej całą noc.
 
Smacznego!
 

Udostępnij post
error

2 komentarze

  • Melvit

    Ciasta bez pieczenia są idealne nawet dla kogoś komu brak wybitnych zdolności kulinarnych. Super, że i tacy mogą od czasu do czasu poszaleć w kuchni i spróbować swoich sił w czymś innym niż ugotowanie wody na herbatę. Przepis super prosty i na pewno spróbujemy go zrobić. Oby więcej takich bo wygląda obłędnie. Pyszne, lekkie, oczami wyobraźni już czuję tą niesamowitą słodycz banana. To moje ulubione owoce. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław