Ciasta,  Ciasta kruche,  Ciasta z owocami,  Szarlotki i jabłeczniki

Szarlotka z kruchego ciasta z połówkami jabłek!

W oczekiwaniu na upragnioną wiosnę, można sobie nieco osłodzić życie 😉
Jabłka w cieście, czyli ciasto dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek 😉 Rozpływa się w ustach, nadaje się na każdą okazję, jest szybkie w wykonaniu i łatwiutkie. Polecam!


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • kostka margaryny 
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (300 g) 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 8 średnich jabłek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cynamon 

Lukier: 

  • 2 łyżczki soku z cytryny 
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 6 łyżek cukru pudru 

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru. serków i margaryny zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć wysmarowaną i obsypaną prostokątną blaszkę.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda i układać wydrążeniem do dołu na cieście. Posypać cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Boki docisnąć do dolnej części ciasta.

Piec na złoty kolor w 180 C.

Ciasto ostudzić i polać lukrem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.