Boże Narodzenie,  Ciasta,  Makowce

Świąteczny makowiec na kruchym, orzechowym cieście

Święta, święta i po świętach. A Wy, co piekliście w tym roku? Były klasyczne ciasta, czy raczej nowatorstwo kombinowane? 😉

 

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g orzechów włoskich
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
2 żółtka

Składniki na masę makową:
500 g maku
1 litr mleka
2 żółtka
6 białek
100 g masła
50 g orzechów włoskich
220 g cukru
400-500 g startych jabłek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3 łyżki mąki pszennej

 

Najpierw zagniatamy ciasto. Zimne masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Owinąć folię i schować w lodówce na godzinę.

W tym czasie przygotować masę makową. Mleko zagotować i wsypać mak. Gotować aż mleko prawie całkowicie odparuje, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mak lekko wystudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na żółty puch, dodać rozpuszczone masło a następnie masę makową. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i kaszę mannę i wymieszać. Starte na grubych oczkach jabłka dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) Większą część rozwałkować na dnie prostokątnej blaszki 36×23 cm. Podpiec spód przez 15 minut w piekarniku. 

Na ciasto wylać masę makową. Pozostałą część ciasta wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż powstanie kruszonka. Wysypać równomiernie na masę makową. Piec godzinę, sprawdzając, czy nie przypieka się za bardzo wierzch (ostatnie 15 min przed końcem warto wyłączyć górę, jeśli zbyt mocno się przypieka). Kruszonka powinna być przypieczona, ale nie zbytnio. 

 

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Udostępnij post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.