Ciasta,  Ciasteczka,  Desery

Śnieżki w czekoladzie!

Połączenie delikatnej pianki z czekoladą i ciastkiem na spodzie… mm 😉 Niby prosta rzecz, a może poprawić nastrój każdemu łasuchowi. 
Łatwe w przygotowaniu, nietypowe, dobre na niespodziankę dla dzieci, chociaż myślę, że dorośli też skorzystają 😉 Najlepsze są na drugi dzień 🙂
Wracałam dzisiaj do domu i dotarło do mnie, że już leżą kasztany pod moim blokiem. Jakoś tak za szybko przeleciało to lato… Chyba trzeba będzie się niedługo z nim pożegnać i powiedzieć dzień dobry jesieni… 

 

 

 


Pianki:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 80 ml wody
  • 1 opakowanie ciastek (dowolnych, u mnie maślane)
Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru


Białka ubić. 100 g cukru rozpuścić w 40 ml wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni C. Zostawić na parę minut, aż powstanie syrop. Dokładnie go wymieszać i powoli wlać do ubitych jajek, zwiększyć obroty ubijania do maksimum. Ubijać, aż piana będzie gęsta. Specjalnym rękawem do kremów robić małe bezy na ciastkach. Umieścić je na 40 minut w zamrażalniku.


Masło roztopić z cukrem. Na końcu dodać przesiane kakao i od razu energicznie mieszać na małym ogniu. Dodać wodę i mieszać chwilę dalej, aż polewa będzie jednolita i gładka.


Maczać bezy w czekoladzie, wyjmując je pojedynczo z zamrażalnika, tak aby się nie zagrzały. Odstawić do stężenia.


Smacznego! 😉


 

 
Ciasteczka

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław