Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Przekąski,  Śniadanie

Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

Zrobiłam mały eksperyment. Były już tradycyjne rollsy cynamonowe, kto nie pamięta może znaleźć przepis tutaj. Czas na serowe 🙂 Ciasto robi się tak samo, a nadzienie to już nie problem 😉 Są świetne 😉

 
 


Ciasto:

  • 4 1/2-5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
 

Nadzienie:

  • 1/2 kg sera półtłustego albo tłustego
  • 1 żółtko
  • 2-4 łyżki cukru (w zależności jak kto lubi)
  • 1 cukier wanilinowy
  • olejek waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy (po kilka kropel)
 
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt.
 
Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami i rozsmarować na cieście. 
Zwałkować obie części w rulon i pociąć na równe kawałki (ok. 12)
 
Ułożyć w odstępach na blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
 
Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).


Smacznego!!
 

 

Udostępnij post

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.