Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Serniki

Sernikobrownie

Proste połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem. Szybkie w wykonaniu i smaczne w efekcie. 
Ciasto czekoladowe wychodzi mokre i intensywne w smaku. Najlepiej smakuje schłodzone.
 
 

 

 

 

Składniki na brownie:
 
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. trochę mleka
 
Składniki na masę serową:
 
  • 200 g kremowego twarożku
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
 
 
 
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zacząć od ciasta czekoladowego. Masło roztopić z czekoladą.
Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać trochę mleka.
Następnie zrobić masę serową.
Twarożek zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną.
 
Do tortownicy, lub kwadratowej formy 20×20, wyłożonej papierem do pieczenia wylać 3/4 ciasta czekoladowego. Na wierzch nakładać łyżką masę serową. Na nią wylać resztę ciasta czekoladowego.
Widelcem porobić szlaczki, które dadzą efekt marmurkowy.
Piec 40 minut.
 
Smacznego!
 
 
 
 

 

 

Udostępnij post
error

9 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magdalena Cendrowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.