Ciasta,  Ciasta z owocami,  Serniki

Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki. A że ostatnio truskawki daję gdzie się tylko da, póki jest ich nadmiar, to powstało takie właśnie połączenie 🙂 Sernik jest bardzo mokry i mięciutki. Jeżeli ktoś lubi bardziej zwarte serniki to można dodać trochę mąki ziemniaczanej do twarogu. Wtedy też lepiej użyć twarogu z kostki a nie z wiaderka 🙂

 
 
 
 

 

 
 
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Składniki na masę serową;
1 kg twarogu (jeśli w kostce to 3-krotnie zmielonego lub taki z wiaderka)
1 kostka masła
6 jajek
2 bydynie śmietankowe
1,5 szklanki cukru
 
Składniki na mus truskawkowy:
800 g truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki żelatyny
 
Składniki na ciasto zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
 
Masło utrzeć z cukrem. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie.
 
Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wylać masę serową.
 
Piec 60-70 minut w 170 stopniach. 
Najlepiej studzić w otwartym piekarniku.
 
Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus truskawkowy.
 
Truskawki zmiksować blenderem z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml wody. Ostudzoną wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
Mus wylać na sernik.
 
Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik truskawkami.
 
Smacznego!
 
 
 
 

 

 

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Udostępnij post
error

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.