Ciasta,  Serniki

Sernik z jagodami

Od dawna marzył mi się sernik z jagodami. Do tego ułatwiłam sobie zadanie i postanowiłam zrobić spód z czekoladowych herbatników 🙂 Osobiście wolę serniki wilgotne i mięciutkie, zamiast tych suchych i zwartych, dlatego też trzeba poczekać zanim wyjmie się sernik z formy i dobrze go schłodzić, żeby się nie rozleciał. Efekt natomiast jest pyszny 🙂

 
 
Składniki na spód:
250 g herbatników czekoladowych lub maślanych
100 g masła
 
Składniki na masę serową;
1 kg twarogu z wiaderka
1 kostka masła
4 jajka
2 żółtka
2 bydynie waniliowe
1 cukier waniliowy
1 szklanki cukru (lub jeśli ktoś woli bardziej słodkie serniki to wtedy 1,5 szklanki)
 
 
Dodatkowo:
300 g jagód
Cukier puder do posypania
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach. 
 
Herbatniki pokruszyć.  Masło rozpuścić i wlać do herbatników. Wymieszać łyżką i równomiernie wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy.
 
Na spód wylać masę twarogową. Na wierzch wyłożyć posypane mąką jagody.
 
Piec 70 minut w 170 stopniach.
 

Sernik wolno wyjmować z formy wolno dopiero po całkowitym wystudzeniu! Najlepiej włożyć go przed wyjęciem z tortownicy do lodówki na 2 godziny, wtedy można go bezpiecznie wyjąć 🙂 

 
Posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje schłodzony 😉
 
Smacznego!

 

 
 
 
 

Słodkie jagodowe lato

Udostępnij post
error

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.