Ciasta,  Serniki

Sernik pieczony na spodzie z herbatników

Istnieje tyle przepisów na sernik, że zawsze jest dylemat który wybrać. Moim zdaniem nic jednak nie zastąpi klasyki 😉 Sernik z tego przepisu wychodzi leciutki i puszysty, delikatnie waniliowy.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 kostka miękkiego masła + 2 łyżki do spodu
  • 1 szklanka cukru (1,5 jeśli ma być bardzo słodki)
  • 2 żółtka
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
Poziom trudności
1.5/5

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze. 2 łyżki masła rozpuścić i dodać do herbatników. Wymieszać i rozłożyć na przygotowaną tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przyklepać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na końcu dodać twaróg i miksować. Wsypać budynie i dokładnie wszystko zmiksować.

Masę twarogową wylać na przygotowany spód. Piec ok. 70 minut aż sernik delikatnie się zarumieni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław