Ciasta,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Serniki

Sernik czekoladowy z kremem mascarpone i truskawkami

Ten sernik to hit... połączenie czekoladowej masy twarogowej z lekkim kremem z mascarpone jest idealny. Myślę, że równie dobrze co z truskawkami, wyszłaby wersja z malinami 😀

Składniki na spód

Składniki na masę twarogową:

Składniki na krem mascarpone:

Poziom trudności
3.5/5

Przygotowanie:

I. Spód

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Równomiernie wyłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

II. Twaróg

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać twaróg i śmietankę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i kakao i również zmiksować. Na koniec dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i miksujemy, jednak nie zbyt długo.

Masę serową wylać na spód. 

Sernik najlepiej upiec w kąpieli wodnej. W tym celu owinąć tortownicę folią aluminiową, dwukrotnie (położyć na środku kawałka folii i zawinąć boki, tak żeby uszczelnić formę). Forma musi być szczelna. 

Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej blaszki (nie musi być okrągła) i zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w 150 stopniach.

Można piec również w tradycyjny sposób, ale jest większe ryzyko, że sernik wyjdzie bardziej wysuszony. 

III. Krem mascarpone

Gdy sernik wystygnie, przygotować krem. Wszystkie składniki dokładnie ubijać, aż powstanie gęsty krem. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Pokroić truskawki w plastry i udekorować.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.