Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasta kruche,  Serniki

Sernik à la amerykańskie ciasteczko

Wielkanoc się zbliża, więc pora na serniki 😉 Może w tym roku coś bardziej odbiegającego od klasyki? 
 
 
 

 

 

Składniki na ciasto:
150 g masła
1 duże jajko
60 g drobnego cukru do wypieków
60 g cukru trzcinowego
2 cukry wanilinowe
330 g mąki 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g kropelek czekoladowych 
 
Składniki na twaróg:
900 g twarogu do serników 
3 jajka
4 cukru wanilinowe
2 budynie waniliowe bez cukru
120 g cukru 
 
 
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrami i jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą. Zagnieść ciasto.
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Przygotować twaróg.
 
Jajka utrzeć z cukrami. Dodać stopniowo twaróg, cały czas miksując. Na końcu dodać budynie i delikatnie zmiksować na małych obrotach.
 
1/3 ciasta rozwałkować w tortownicy. 
Wylać twaróg. 
 
Pozostałą część ciasta wymieszać z kropelkami czekoladowymi. Lekko zagnieść. 
Pokruszyć ciasto na wierzch sernika.
 
Piec 60-65 minut.
 
Smacznego!
 
 
 
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

Udostępnij post
error

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław