Wegetariańskie

Pierogi z malinami vs. Pierogi z bananami

Pierogi… Kto ich nie lubi? Można je robić na tyle sposobów, że nigdy nie są w stanie się znudzić. Nadają się od święta i na codzienne obiady. Latem szczególnie dobre są z owocami 😉 
Ja osobiście najbardziej lubię z jagodami… ale czasami trzeba wypróbować coś nowego.
Sami zdecydujcie, które z dzisiaj przedstawionych wersji wolicie 😉 Osobiście uważam, że malinowe wygrywają, aczkolwiek jest to kwestia gustu. Dla tych, którzy lubią połączenie bananów i czekolady, druga wersja będzie idealna 😉 Jednak jest także bardziej kaloryczna 😛

 
 

Pierogi z malinami:
Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • sól
  • letnia, przegotowana woda
Dodatkowo:

 

  • duży koszyczek malin
  • cukier
  • jogurt naturalny lub śmietana 18%

Mąkę przesiać do dużej miski. Wbić żółtko, wsypać szczyptę soli, wlać roztopione masło i stopniowo dodawać letnią wodę. Zagnieść na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe kółka. 

Na wierzch układać po 3-4 maliny i zalepiać.

Gotować 4 minuty aż pierogi wypłyną.


Podawać ze śmietaną i cukrem.




 

Pierogi z bananami:

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • sól
  • letnia, przegotowana woda
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe banany
  • cukier
  • śmietana 18%

Sos czekoladowy:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • łyżka masła



Bardziej tradycyjna wersja będzie ze zwykłego białego ciasta. 
 
Mąkę przesiać do dużej miski. Wbić żółtko, wsypać szczyptę soli, wlać roztopione masło i stopniowo dodawać letnią wodę. Zagnieść na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe kółka. 

Na wierzch układać po 3-4 maliny i zalepiać.

Gotować 4 minuty aż pierogi wypłyną.
 
Podawać ze śmietaną i sosem czekoladowym.
 
Smacznego!!
 
 
 

Udostępnij post
error

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.