Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciasteczka,  Pierniki i pierniczki

Pierniczki, które warto zrobić! Przepis idealny ;-)

Święta zbliżają się wielkimi krokami… 

 

Jest to mój ulubiony przepis na pierniczki, ponieważ wystarczą dwa dni i pierniczki gotowe 😉 Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Najbardziej mi smakuje wersja z nadzieniem z powideł śliwkowych. Trzeba ich spróbować! Inspiracja zaczerpnięta stąd 😉 POLECAM 🙂

 

Wychodzą rewelacyjne 😉 Można je polukrować lub polać czekoladą 🙂 Nie powiem Wesołych Świąt, bo jeszcze za wcześnie. Ale można się już wczuć w świąteczny klimat. Na Wrocławskim rynku jarmark już stoi i kusi świątecznymi przysmakami i ozdobami 🙂

 

 



Składniki:

 
  • 1 kg mąki 
  • 400 g płynnego miodu
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 ml śmietany o temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania przypraw do piernika
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • Słoiczek powideł śliwkowych
  • Składniki na lukier
  • Posypki dekoracyjne
  • Ewentualnie składniki na polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Dzień wcześniej:

Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, przykryć i odczekać, aż się rozpuści.
W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić do zwiększenia objętości. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać ubite jajka delikatnie mieszając. Dodać miód, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Całość zagnieść, przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.

Na następny dzień:

Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i wykrawać pierniczki.


Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść końcówką widelca, tworząc ładny wzorek.


Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę.


Pierniczki z nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.


Pierniczki można posmarować przed pieczeniem białkiem.

Ja osobiście swoje lukruję lub ozdabiam polewą czekoladową 😉
 

Smacznego!

 

 

 



 
 

Udostępnij post
error

10 komentarzy

Pozostaw odpowiedź bielinka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.