Makarony,  Wegetariańskie

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Precz z pomidorami z puszki, które są dobre tylko zimą. Powitajmy w naszej kuchni świeże pomidory, prosto z ogródka i korzystajmy póki mamy taką możliwość 🙂
Ten niezwykle smaczny i aromatyczny sos, który zawiera niezwykle mało składników, jest idealny na ciepłe dni w ramach lekkiego obiadu lub kolacji. Można go podawać z dowolnym rodzajem makaronu. Gorąco polecam 🙂



   Składniki na ok. 4 porcje:

  • 6 dojrzałych pomidorów 
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

1. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund po czym włożyć je do zimnej wody. Usunąć skórki i pokroić na ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
3. Dodać pomidory, sporo bazylii i oregano i dusić ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, doprowadzając do rozpadnięcia pomidorów.
4. Na koniec duszenia sos przyprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z makaronem.

Smacznego! 🙂


 

 

Udostępnij post
error

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.