Fit,  Fit obiady,  Makarony

Pełnoziarniste tagliatelle z bobem i bazylią

Do makaronów bardzo lubię dodawać bazylię i tworzyć różne połączenia. Z bazylii wychodzi najlepsze pesto, a że miałam w domu akurat bób, więc powstało połączenie tych dwóch składników. 
Całość robi się niezwykle szybko i nie potrzebna jest duża ilość składników 🙂
Do tego użyłam makaronu pełnoziarnistego, ponieważ stopniowo odchodzę calkowicie od używania tego pszennego 😉 Produkty pełnoziarniste bogate są w witaminy z grupy B, witaminę E a także minerały takie jak selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu, systematycznie spożywając wzmacniasz nie tylko serce, ale także włosy, skórę i paznokcie. 🙂

 

 
 
 Składniki:
Makaron tagliatelle
1 pęczek bazylii
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
3-4 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: miałam w domu takie małe kostki sera do sałatek, można zastąpić innym lub pominąć 🙂
sól, pieprz, kumin mielony

 Makaron ugotować.

Bób ugotować, obrać.
Bazylię umyć. Listki zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy. Dorzucić połowę obranego bobu. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i sokiem z cytryny.
 
Ugotowany makaron wymieszać z pesto, dodać resztę bobu i ser. Zamieszać.
 

Smacznego!

 

 
 
Dania dobre dla skóryWegetariański obiad III

Udostępnij post
error

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław