Fit,  Fit obiady,  Przystawki,  Śniadanie,  Wielkanoc

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą

Zbliża się Wielkanoc. Wtedy królują co prawda jajka w każdej postaci i biała kiełbasa. Czasami przyda się jednak trochę innowacyjności. Można zrobić taki właśnie jarski pasztet, który składa się z warzyw takich jak pieczarki, marchew, seler i czerwona soczewica. Wystarczy dobrze wszystko przyprawić a wszelkie mięso staje się zbędne. Idealny na śniadanie albo jako lekka przystawka 🙂

 
 
Składniki:
 
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodka
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • bułka tarta do formy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Seler, marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liśco laurowych. Jeszcze lepszy efekt jest jednak, gdy warzywa są wzięte z wcześniej ugotowanego bulionu drobiowego 🙂
 
Pieczarki dokładnie umyć, marchew i seler obrać. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną marchew, seler i pietruszkę. Dodać kumin, papryki, gałkę, sól i pieprz.
 
Ugotowaną, miękką soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać jajka i zamieszać. Całość zmiksować blenderem.
Spróbować czy jest dobrze doprawione i ewentualnie doprawić.
 
Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wylać masę warzywną. Posypać bułką.
 
Piec 60 – 75 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.

Smacznego!
 

 

 

 

Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IVZdrowy tryb życia

Udostępnij post
error

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.