Ciasta,  Ciasto francuskie,  Przekąski,  Przystawki,  Wytrawne wypieki

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem

Pierogi ruskie – chyba każdy uwielbia.Przepis na pierogi podawałam już kiedyś tutaj 😉 
Brak pomysłu na szybką przekąskę? Zostało mi z wczoraj trochę farszu z pierogów. Kupiłam dzisiaj na szybko gotowe ciasto francuskie. Lepsze byłoby oczywiście z domowym ciastem francuskim, jednak jego zrobienie wymaga ok. 12 godzin. Może następnym razem 😉
Wychodzi całkiem smaczna przekąska! Polecam 🙂

 

 

 


Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier. 

 

Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej dużo) i ewentualnie odrobiną cukru.
Ciasto pokroić na kwadraty. Układać na papierze w foremkach do muffinek. Wypełnić farszem i poskładać w koperty. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.
 
Smacznego!
 
 
 
Filmowe smakołyki

Udostępnij post
error

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.