Ciasta,  Ciasta ucierane,  Ciasta z owocami,  Desery

Odwrócone ciasto z truskawkami

Te ciasto jest genialne. To udowadnia jedynie, że proste rzeczy zawsze są najlepsze 😀 Delikatne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką tworzą idalne połączenie. Gwarantuję, że ciasto znika zanim zdąży wystygnąć 🙂

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
  • 2/3 drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 - 1 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
Poziom trudności
2/5

Przygotowanie:

I. Ciasto

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać sok pomarańczowy i jajka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać sól, mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę i delikatnie wymieszać. 

II. Kruszonka

Masło wymieszać z 1/2 szklanki mąki i cukrem. Dosypywać mąki aż powstanie delikatna kruszonka.

III. Truskawki

Truskawki pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem.

 

Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć truskawki na dno. Na truskawki wylać ciasto. Następnie posypać kruszonką.

Piec 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu oddzielić nożem brzegi ciasta od blaszki i delikatnie przewrócić ciasto na paterę. Zdjąć papier i ostudzić. 

Smacznego!

Udostępnij post
error

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.