Makarony,  Obiady,  Wieprzowina,  Wołowina

Najlepsze domowe spaghetti bolognese

Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby przynajmniej raz spaghetti bolognese... najdziwniejsze jest to, że przeważnie wszyscy robią sos z proszku... a nie ma chyba prostszego dania!! Ja uwielbiam i często robię, gdy nie mam pomysłu na obiad lub mam mało czasu 😉

Składniki:

  • Makaron typu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 butelka passaty pomidotowej (ok. 700 g)
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła włoskie, odrobina cukru
Poziom trudności
1/5

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulkę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i całość smażyć przez parę minut. Dodać czosnek, zamieszać. Następnie wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i odrobiną cukru (dla podkręcenia smaku pomidorów). 

Przesmażyć chwilę, po czym dusić pod przykryciem 10-15 minut na małym ogniu.

Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać razem z mięsnym sosem.

Smacznego!

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.