Desery

Mus czekoladowy z bezą w środku – miła niespodzianka ;-)

Niedługo Walentynki 😛

 

Osobiście nie obchodzę tego święta, aczkolwiek nie ukrywam, że jest to dobry powód aby dodać coś tematycznego na bloga 😀 Tym razem więc mus czekoladowy z małą, słodką niespodzianką w postaci bezy 🙂 Jest wyjątkowo smaczny, szczególnie jeśli jest schłodzony. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Składniki (na około 6 sztuk):

  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietanki do ubijania
  • 80 g cukru
  • 75 g masła
  • wiórki kokosowe
  • bezy


Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać Rozpuszczoną czekoladę i masło. Zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować. 


Mus wlewać do foremek wyłożonych folią spożywczą. Do każdej wcisnąć bezę, tak by zatopiła się w musie. 


Włożyć na ok. 1,5 h do zamrażalnika.


Posypać wiórkami kokosowymi.


Przechowywać w lodówce, wyciągnąć przed samym podaniem.


Smacznego!


 
 

 

 

 

Udostępnij post
error

17 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Pan Deserek :) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.