Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Muffinki

Muffinki czekoladowe

Bardzo prosty i szybki przepis na wyjątkowo smaczne i intensywnie czekoladowe muffinki.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 białe lub mleczne czekolady
  • 2 gorzkie czekolady
  • 600 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 50 g kakao
  • 170 g roztopionego masła
  • szczypta soli
Poziom trudności
1/5

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 

Jajka zmiksować lekko z roztopionym i ostudzonym masłem i śmietaną. 

Do tego dodać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

Czekolady drobno posiekać i wymieszać z ciastem.

Nakładać ciasto do papilotek włożonych do foremek na muffinki. Piec 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

 

Smacznego!

Udostępnij post
error

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław