Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciasta ucierane,  Muffinki,  Serniki

Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem

 
Od dawna chodziło za mną, żeby coś znowu tutaj wrzucić. Ciągle jakieś pomysły, ale czasu za mało. Co zrobić.
 
 
 
 
 
 
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka (ja użyłam twaróg naturalny president)
250 g twarogu w kostce
2 jajka
2 budynie waniliowe z cukrem
3 cukry waniliowe
1,5 szklanki drobnego cukru 
 
Spód brownie:
140 g masła
140 g gorzkiej czekolady z zawartością 90% kakao
2 jajka
80 g mąki pszennej
10 g drobnego cukru
 
Opcjonalnie:
Masa krówkowa
Truskawki
 
 
Zaczynamy od przygotowania spodu: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masła. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka i wszystko dokładnie ucieramy. Wykładamy po łyżeczce ciasta do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. 
 
Następnie robimy masę serową: twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy jajka i miksujemy. Na czekoladowy spód wykładamy 3 łyżeczki masy serowej. 
 
Opcjonalnie można przed nałożeniem masy serowej wyłożyć na czekoladowy spód łyżeczkę masy krówkowej, a dopiero wtedy wyłożyć twaróg. 
 
Serniczki piec 20 minut w 180 stopniach.
 
Można udekorować truskawkami.
 
Smacznego!
 
 

Udostępnij post
error

2 komentarze

  • Anonimowy

    Wyglądają obłędnie, najchętniej zjadłabym je prosto z ekranu. Jako że straszny ze mnie łasuch – przepis zapisuję i liczę, że w ciągu najbliższych dni te piękności będą leżeć na moim blacie, a najlepiej niech znajdą się jak najszybciej w brzuchu, pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław