Ciasta,  Ciasta kruche,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami

Malinowa chmurka, czyli kremowe ciasto z galaretką i malinami

Każdemu dobrze znane i bardzo lubiane ciasto. Bardzo lekkie ciasto, które mimo kremu nie jest mdłe. Galaretka z malinami zapewnia doskonałą przeciwwagę dla słodkiego kremu waniliowego.

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Składniki na galaretkę:

  • 600 g mrożonych malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 1,5 litra wrzącej wody

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
3.5/5

Przygotowanie:

I. Ciasto

Schłodzone składniki zagnieść. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blacie obsypanym mąką, wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 min.

Po tym czasie spód piec 15 minut w 190 stopniach. Ciasto musi być pięknie rumiane. Wystudzić.

 

II. Galaretka

W czasie, kiedy ciasto możemy przygotować galaretkę, zalewaąc ą wrzątkiem. Dobrze wymieszać. Wrzucić zamrożone (!) maliny. Dzięki temu galaretka bardzo szybko zacznie tężeć. Już po paru minutach można ją wylać na spód. Rozprowadzić dokładnie na cieście i odczekać aż stężeje całkowicie.

 

III. Beza

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać jeszcze około 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec ubijania dodać skrobię. Wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować kształt foremki prostokątnej. Na zaznaczony obszar wyłożyć bezę (musi być wielkości foremki).

Bezę piec 60 minut w 140 stopniach. 

 

IV. Krem

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Wyłożyć równomiernie na galaretkę. Całość przykryć upieczoną i ostudzoną bezą.

 

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Inspiracja – moje wypieki 🙂 

Udostępnij post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.