Makarony,  Wegetariańskie

Makaron z mascarpone, orzechami i granatem

Mając w domu granat, który już koniecznie wymagał zużycia i rozłupane orzechy, które tylko czekały, żeby je ktoś zjadł, powstał kolejny obiad z serii “na szybko”. Inspiracja pochodzi z Magazynu Kuchnia. Zrobiłam jednak i tak trochę po mojemu 😉
Bez wysiłku i z małym wkładem czasu. Trzeba dobrze doprawić pastę, żeby wydobyć wszystkie walory smakowe. Smak jest dosyć specyficzny, jednak polecam wszystkim lubiącym eksperymenty kulinarne 😉

 

 

 


Składniki:


  • 1/2 opakowania makaronu
  • 1 średni granat
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 kopiasta łyżka serka mascarpone (może być też starty ser Gran Padano – da inny smak, może nawet lepszy – wtedy tylko obowiązkowo dodać odrobinę mleka ;))
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka ostra


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzechy wyłupać. Wydobyć pestki granatu.


Blenderem zmiksować 1/2 pestek granatu, orzechy, serek, pietruszkę, czosnek sól, pieprz, gałkę i paprykę ostrą. Dodać ew. trochę mleka gdyby pasta była za gęsta.


Pastę wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać pozostałymi pestkami granatu.


Smacznego!


 

 

 

Orzech

Udostępnij post

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.