Kurczak i indyk,  Makarony,  Obiady

Makaron z indykiem i pistacjowo-bazyliowym pesto!

Ostatnio przypadkowo mignął mi na jakimś blogu przepis na pesto z dodatkiem pistacji. Zainspirowało mnie to, więc postanowiłam coś z tymi pomysłem zrobić 😉 Osobiście uwielbiam pistacje, jednak dotąd nigdy nie użyłam ich jako składnik do obiadu. I błąd! Efekt, jaki daje to pesto jest zniewalający. Z makaronem i indykiem (chociaż mógłby też być kurczak), smakuje rewelacyjnie. Myślę, że taki obiadek będzie od tej pory częściej gościł u  mnie na stole 😉 Tym bardziej, że czynnością, która zajmuje najwięcej czasu jest obranie pistacji. Poza tym robi się wszystko bardzo szybko i bez komplikacji. Bardzo polecam i dziękuję za inspirację z tego bloga 🙂🙂

 
 

 

 


Składniki dla 2 osób:


  • 250 g makaronu (u mnie rurki)
  • 200 g filetu z indyka
  • 150 g pistacji
  • 15-20 listków świeżej bazylii
  • 60 g sera długo dojrzewającego Grana Padano
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka

 

Pistacje obrać z łupinek. Dodać listki bazylii i oliwę. Zmiksować blenderem, otrzymując pesto. Dodać trochę pieprzu i ewentualnie soli.
Indyka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć  na złoty kolor.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pesto.
Wymieszać makaron z pesto i z indykiem.
 
Smacznego! 

 
 

 
 

Udostępnij post
error

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.