Fit,  Fit kolacje,  Fit obiady,  Przekąski,  Sałatki

Lekka sałatka z jajkiem i sosem jogurtowym

O tej porze roku uwielbiam lekkie obiady, nie obciążające żołądka 🙂 Takie sałatki to dla mnie idealne rozwiązanie 🙂

 


Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • mix sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka itp)
  • 2 rzodkiewki
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz, cukier
 
Jajka ugotować na twardo (5-6 minut od momentu zagotowania)
Sałatę umyć i ułożyć na talerzu.
Warzywa umyć. Ogórki obrać i pokroić. Rozkiewkę pokroić w półksiężyce. Pomidorki przekroić na pół. 
Dodać do sałaty.
 
Jogurt wymieszać z kurkumą i papryką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
 
Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Ułożyć na talerzu i polać całość sosem jogurtowym.
 
Sałatkę posypać pestkami dyni.

Sałatkę można podawać z grzankami 🙂
 
Smacznego!
 
 

 

Nowalijkowe KucharzenieDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Udostępnij post

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.