Kurczak i indyk,  Makarony,  Obiady

Kurczak ze szpinakiem

Ekspresowy obiad, zawierający mało składników. Idealny dla miłośników szpinaku 😉

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub szpinak świeży
  • 1/2 cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Małe opakowanie śmietany 18%
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka, odrobina cukru, papryka słodka
  • oliwa do smażenia
  • ulubione dodatki, np. makaron
Poziom trudności
0.5/5

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i curry. Oliwę rozgrzać i wrzucić kurczaka. Chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do kurczaka i chwilę smażyć razem. Pod koniec smażenia przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do kurczaka. Zamieszać i dodać szpinak. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku wg. upodobań. Ja poza solą i pieprzem dodaję również odrobinę cukru dla podkręcenia smaku, curry, gałkę i paprykę słodką.

Podawać np. z makaronem.

 

Smacznego!

Udostępnij post
error

3 komentarze

Pozostaw odpowiedź Inspiracje Kulinarne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław