
Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką
Po długiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, czas na szybki post 😉 Nic nadzwyczajnego.
Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem, który powstał standardowo na szybkości. A że miałam wielką ochotę na soczewicę to właśnie ona była jednym z głównych składników.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 – 250 g czerwonej soczewicy
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Lekko przysmażyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez chwilę. Następnie zalać odrobiną (ok. 100 ml) wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie w miarę miękka dodać kurczaka. Zamieszać i przykryć. Można zostawić na małym ogniu do dalszego duszenia.
Soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać, żeby się nie rozgotowała!
Soczewicę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Udostępnij post


2 komentarze
Kasia - Pączek w kuchni
Świetny blog!:)
Zapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego 🙂
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Magda C.
Bardzo smakowicie wygląda ten kurczak 🙂