Fit,  Fit obiady,  Kurczak i indyk,  Obiady

Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką

Po długiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, czas na szybki post 😉 Nic nadzwyczajnego. 
Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem, który powstał standardowo na szybkości. A że miałam wielką ochotę na soczewicę to właśnie ona była jednym z głównych składników.

 


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 – 250 g czerwonej soczewicy
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka
 
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Lekko przysmażyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez chwilę. Następnie zalać odrobiną (ok. 100 ml) wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie w miarę miękka dodać kurczaka. Zamieszać i przykryć. Można zostawić na małym ogniu do dalszego duszenia. 
 
Soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać, żeby się nie rozgotowała!
 
Soczewicę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. 
 
 
 
 
Dania dla urody

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław