Kurczak i indyk,  Makarony,  Obiady

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szczypiorkiem

Brak pomysłu lub brak czasu na obiad? Poniższy przepis zajmuje nie więcej niż 30 minut a w smaku nie zawodzi! 

 

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe
  • 400-500 g pieczarek
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku dymki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, ew. ulubione zioła (np. prowansalskie)
Poziom trudności
1/5

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, curry i papryką słodką a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć z kurczakiem. Pieczarki pokroić i dodać na patelnię, całość chwilę smażyć razem, a następnie dusić 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do kurczaka. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru dla wzmocnienia smaku. Można dodać ulubione zioła.

 Danie podawać z makaronem lub ryżem. 

Smacznego!

Udostępnij post
error

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.