Bezglutenowe,  Kurczak i indyk,  Obiady

Kurczak w pieczarkowym sosie z mascarpone

Idealny kremowy sos, niezwykle aromatyczny. W dodadku błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak, który dusi się w sosie nabiera dzięki niemu smaku i jest bardzo soczysty. Obiad do przygotowania w mniej niż godzinę 🙂

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g mascarpone
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
Poziom trudności
1/5

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka i papryką. Można wlać łyżkę oliwy do miski z kurczakiem i całość dokładnie wymieszać. Lekko podsmażyć z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. Położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać łyżeczkę cukru i zamieszać. 

Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez chwilę razem. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać mascarpone. Całość wymieszać dokładnie. 

Do sosu pieczarkowego wrzucić kurczaka i zamieszać. Dusić pod przykryciem 20-25 minut.

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

 

Smacznego!

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław