Kurczak i indyk,  Obiady

Kurczak na porach z sosem z marynowanej gruszki

Prosty i szybki sposób na wyjątkowe danie 🙂 Miałam w domu akurat gruszki marynowane i pora, wystarczyło kupić kurczaka i obiad gotowy 🙂
Połączenie słodkiej gruszki i pora jest bardzo udane i smakuje rewelacyjnie. Jak widać nie trzeba wcale dużo czasu, żeby zrobić coś niecodziennego czym można kogoś zaskoczyć 🙂 Moim zdaniem kurczak powinien być lekko mocniej przysmażony, dodaje to fajnego smaku do całości 🙂

 
 
 


Składniki na 1 porcję: 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 por 
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 gruszka z zalewy (u mnie zalewa z goździkami) 
  • 3 łyżki białego wina 
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra, ew. przyprawa do kurczaka 


Kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem (ew. przyprawą do kurczaka). Usmażyć na złoty kolor. 


Por umyć, lekko sparzyć, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wino i dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, cukrem, ostrą papryką i pieprzem. 


Gruszkę zmiksować blenderem z odrobiną wody z zalewy. Ułożyć por na talerzu. Na to położyć kurczaka i polać sosem z gruszki. 


Smacznego!


 
 

 

 

Udostępnij post
error

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.