Ciasta,  Ciasta kruche,  Ciasta z owocami

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Nadszedł sezon na rabarbar. Najchętniej daję go do ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak ciasto kruche w wersji z rabarbarem :)Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny rabarbar daje idealną równowagę. Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.
Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia rabarbaru będzie pyszny kompt 🙂
Wystarczy dolać do niego wody i gotowe 🙂

 
 


Przepis na blachę prostokątną; wymiary 39×23


Składniki na spód:

  • 360 g mąki pszennej 
  • 140 g cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 130 g mąki
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru
  • ok. 120 g cukru
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Dodać przesiany cukier puder, masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. 
 
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z wodą, co da pyszny kompot 🙂
Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.
 
Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.
Wyłożyć odsączony rabarbar.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na rabarbar. 

Przygotować kruszonkę. Do tego rozpuścić masło i wymieszać z mąką i cukrem.

Posypać nim ciasto.
 
Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
 
 
 
 
 
RabarbalovePiknik majowy

Udostępnij post
error

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław