Ciasta,  Ciasta czekoladowe,  Serniki

Kremowy sernik na spodzie brownie

Mam swój ulubiony przepis na sernik, który uwielbiam na różne sposoby modyfikować. Tym razem postawiłam na spód brownie, który w zależności od potrzeby można zrobić również w wersji bezglutenowe. Idealnie kremowy sernik do kawki 😉

Składniki na spód:

  • 130 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mąki (można pominąć jeśli ktoś nie może jeść glutenu)
  • 80 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
Poziom trudności
2.5/5

Przygotowanie:

I. Spód

Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu (nie doprowadzać do zagotowania).

Jajka utrzeć z cukrem, zmielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać rozpuszczoną masę czekoladową cały czas ucierając.

Ciasto czekoladowe wylać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 175 stopniach.

II. Masa serowa

W tym czasie przygotować twaróg. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puch. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodawać po jednym jajku, również miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Na koniec wsypujemy budynie i mieszamy dokładnie masę serową.

Masę serową delikatnie wylać na podpieczony spód. 

Piec 60-70 minut w 180 stopniach.

Po wystydzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij post
error

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pozycjonowanie stron Wrocław